
L’alacantí Arturo Ruiz González va arribar en 2014 a la presidència de la Federació de Voleibol de la Comunitat Valenciana i passa revista a l’estat de salut del voleibol en temps d’incertesa per la crisi del coronavirus i amb les eleccions a la Federació Espanyola molt a la vora.
- A l’octubre està previst l’inici de les competicions nacionals i autonòmiques, però la incertesa en la societat és molt gran a causa de la pandèmia del coronavirus. Què pot dir sobre aquest tema?
- Des de la nostra Federació s’estan realitzant totes les previsions necessàries per al començament de les competicions autonòmiques comptant amb totes les mesures sanitàries i de seguretat. Una vegada superades les fases prèvies establides per l’Estat per a la desescalada, corresponia a la Generalitat Valenciana establir les normes d’obligat compliment per a la pràctiques esportives. Sobre la base d’elles elaborem el nostre “Protocol de desenvolupament de la competició”, publicat i difós entre els nostres clubs. LaRFEVB, responsable de les competicions nacionals, encara no ha elaborat un protocol específic per a aquestes, per la qual cosa no coneixem les condicions en què es puguen iniciar les seues activitats. Recentment celebrem els nostres campionats autonòmics de vóley platja a Benidorm i Elx, amb un resultat satisfactori i sense contratemps destacables. La incertesa produïda per la pandèmia és com una “espasa de damocles” sobre la nostra organització, permanentment estem pendents de l’evolució a nivell local, autonòmic i estatal per a anar adaptant-nos a les circumstàncies del moment. La nostra aposta i clara i decidida per incorporar-nos a una “normalitat” en les competicions esportives amb les degudes mesures de seguretat.
- La *FVBCV compta amb més de 9.000 llicències. Confia a superar la barrera dels 10.000 a curt o mitjà termini?
- El creixement en nombre de llicències en els últims anys ha estat per damunt del 28%. El nostre suport als clubs, vertadera base del voleibol en la Comunitat, és permanent, i tenim convenis subscrits amb la Fundació Esportiva Municipal de València, amb l’Ajuntament d’Alacant, amb la Generalitat i amb la Fundació Trinidad Alfonso. Aquests convenis han suposat una important promoció tant dels clubs com dels i les esportistes. Programes com Esport a l’Escola i Esport a l’Escola+1, en col·laboració amb la Generalitat i la Fundació Trinidad Alfonso, ens permeten fer la nostra tasca de promoció dins dels propis centres educatius amb els nostres propis monitors i un programa adaptat a cada etapa. Esperem continuar creixent en número però sense descurar la consolidació de l’aconseguit. Segur que en els pròxims anys superem les 10.000 llicències
- Quina presència té el voleibol en el Centre de Tecnificació Esportiva de Cheste
- Cheste acull els Plans d’Especialització Esportiva de la Direcció General de l’Esport en règim d’internat i escolarització específics per a esportistes seleccionats de tota la Comunitat. En el nostre cas, i sota la tutela dels nostres professionals (entrenadors de gran nivell), 43 xiques i xics es formen en el centre tant en l’educatiu com en l’esportiu, buscant poder incorporar-se en un futur al voleibol d’elit. La nostra experiència al llarg dels anys de funcionament és altament positiva, quantitat d’exalumnes i exalumnes del centre s’han incorporat als equips de major nivell d’Espanya, i en altres casos formant part de les Seleccions Espanyoles.
- Com valora l’impacte del vóley platja en els últims anys?
- El vóley platja ha passat de ser una alternativa circumstancial del voleibol en període vacacional a adquirir la condició d’un esport diferent amb totes les enhorabones, és una joia per explotar. Les nostres platges, i també instal·lacions d’arena a l’interior del territori, compten amb pistes de vóley platja que acullen quantitat de persones amants d’aquest esport. L’avanç és imparable, tant des de la pràctica recreativa com de la competició organitzada. L’aparició de nous clubs de vóley platja contribueix a la seua expansió de forma organitzada. La FVBCV ve apostant per la promoció d’aquest esport, tan oficial com el voleibol de pista, amb l’organització de competicions oficials tant a l’hivern com a l’estiu al llarg de tot el territori de la Comunitat Valenciana.
- Considera que el voleibol té el suport necessari de les institucions púbiques i també de la iniciativa privada?
- La FVBCV, com a entitat sense ànim de lucre i reconeixement d’Utilitat Pública, té l’encàrrec de la Generalitat de la promoció del voleibol i vóley platja. Per al compliment dels seus fins, entre els quals cal destacar les funcions delegades de la pròpia Administració, percep unes subvencions per a compensar part de les despeses de funcionament i activitats. Les despeses han de cobrir-se, a més d’amb aquestes subvencions, amb l’aportació de clubs, esportistes, entrenadors i àrbitres, mitjançant les respectives llicències. Altres aportacions públiques i privades també contribueixen a costejar en part les despeses de diverses competicions i activitats pròpies. El problema més important consisteix en la dificultat per a captar inversió privada per falta d’una normativa més generosa sobre el patrocini i el mecenatge. Els grans esdeveniments, que suposen la visibilització pública inqüestionable dels nostres esports, no compten amb una participació adequada de fons privats com a compensació a l’elevada inversió que precisa la seua realització. D’altra banda, les dificultats de difusió a través dels mitjans de comunicació també són un hàndicap per a l’expansió del voleibol i vóley platja. L’atenció quasi exclusiva dels mitjans en favor dels esports que tots tenim al cap ens releguen a la resta a espais en els mitjans quasi inexistents.
- Quins són els pròxims reptes de la FVBCV?
- El programa d’accions per als pròxims anys, es va presentar per part de la Junta Directiva després de les eleccions celebrades en 2018, suposa un compromís de compliment en el període 2019-2022. Part d’aquests compromisos ja s’han complit com: la nova Web, millora de l’aplicació de gestió, seguir amb la professionalització de les estructures, constitució de la Comissió de Contractació, signatura de convenis amb administracions públiques i entitats privades, Pla Territorial de Formació, col·laboració amb Confedecom en suport a federacions territorials i amb la RFEVB en programes de Tecnificació, organització d’esdeveniments nacionals i internacionals, increment d’activitats i pressupostari, canvi de seu a València (provisional fins al trasllat al Centre de l’Esport a Paterna), consolidació del Departament de Premsa i Comunicació, amb la contractació d’un professional del periodisme com a responsable de premsa. D’altra banda, en el període restant els reptes pendents a aconseguir estan també en aqueixa programació, i resumint seran: Trasllat de seu d’oficines de València al Centre de l’Esport a Paterna, elaboració del Mapa del Voleibol i Pla Estratègic de la FVBCV, constitució del Comité Territorial d’Entrenadors, millorar l’aplicació de gestió amb l’acta electrònica i emissió de llicències, canvi de seu d’oficines d’Alacant, gestió de creació del Centre de Tecnificació de Vóley Platja, posada en funció del Pla Territorial de Tecnificació i col·laboració amb entitats d’esport femení i inclusiu.
- En els pròxims mesos hi ha eleccions a la *RFEVB, té clara la seua postura?
- Efectivament, estem en procés electoral a la presidència de la RFEVB, amb dues candidatures, una la de l’actual president, amb una permanència de 20 anys en el càrrec, i l’altra l’actual presidenta de la Federació Catalana. Sempre he considerat que les persones no haurien d’eternitzar-se en els càrrecs, tots hauríem d’assumir que una limitació en el nombre de períodes de mandat ha de ser una cosa natural i beneficiós en la gestió. He romàs com a membre de l’anterior Junta Directiva durant el suficient temps com per a valorar què seria millor per al voleibol espanyol: si fer costat a l’actual president o apostar per un canvi. Des que es va plantejar la possibilitat d’una candidatura alternativa, diversos presidents de federacions territorials (11), vam estar estudiant la conveniència de donar suport al canvi de gestió en profunditat de la RFEVB. La figura de Maribel Zamora va aglutinar els esforços d’aquest grup de persones desencantats de les formes de gestió del fins ara president de la RFEVB. He de dir que sens dubte el meu posicionament està clarament a favor de l’alternativa a qui ja, al meu criteri, ha esgotat totes les possibilitats d’afavorir el creixement del voleibol espanyol. El coneixement de la candidata Maribel Zamora, la seua trajectòria en la gestió d’una important territorial com la catalana, la seua formació professional i el seu desig de canvi de gestió de la RFEVB, amén d’un projecte i unes propostes plantejades tan clarament en la web #ahoravóley, no deixen escletxa al dubte, per la qual cosa em sume a la il·lusió d’un canvi amb immediatesa.